Kociołek żeliwny emaliowany 15L

Opis
Kociołek żeliwny emaliowany 15L
- Wykonany z wysokiej jakości odlewu żeliwa technologią ogniową
- Odkręcane nóżki
- Pojemność 15l
- Emaliowana powłoka zapobiega przywieraniu potraw i zwiększa odporność na temperaturę
- Otwór wentylacyjny regulujący ciśnienie do bezpiecznego poziomu (możliwość włożenia termometru poprzez otwór w pokrywie)
- Wykonany w odlewni specjalizującej się w żeliwie użytkowym, dzięki czemu nasze kociołki posiadają bardzo dużą trwałość i będą służyć latami.
- Systematyczna impregnacja kociołka zapewni jego nieskazitelny wygląd przez lata.
- Poręczny uchwyt do przenoszenia lub podwieszania
W zestawie
- Kociołek żeliwny emaliowany 15l, przepis na domowe prażone oraz instrukcja użytkowania
Wymiary
- Pojemność: 15 L
- Szerokość całkowita: 41 cm
- Szerokość misy:36 cm
- Wysokość kociołka z pokrywą: 28,5 cm
- Wysokość nóżek: 14,5 cm
- Wysokość całkowita: 46 cm
- Długość belki: 41 cm
- Waga: 23 kg
Kociołek
Kociołek zwany również bogracz, w Europie pojawił się ponad 1000 lat temu. Największą popularność zdobył na Węgrzech, ale także dobrze znany jest jako kociołek myśliwski. Myśliwi cenili go głównie za możliwość zrobienia dania jednogarnkowego w każdych warunkach. Dziś kociołki wracają, za sprawą programów kulinarnych, doskonale sprawdzą się również jako ozdoba do ogrodu.
Co wyróżnia nasz produkt?
- Wykonany w odlewni specjalizującej się w żeliwie użytkowym, dzięki czemu nasze kociołki posiadają bardzo dużą trwałość i będą służyć latami.
- Nasze kociołki wyprodukowane są w technologii ogniowej. Mogą posiadać nieregularną strukturę i odbarwienia a to dlatego że po odlaniu zostały kilkukrotnie opalone ogniem dla lepszego hartowania stali.
- Odkręcane nóżki i uchwyt pomagają w transporcie
- Otwór w pokrywie pomaga w wentylacji
- Kociołek żeliwny z powłoką emaliowaną zapobiega przywieraniu resztek potraw i jest łatwy w czyszczeniu,
Emaliowany
Kociołek żeliwny z powłoką emaliowaną zapobiega przywieraniu resztek potraw i jest łatwy w czyszczeniu, a dodatkowo dba o to, aby nasz posiłek zachował wartości odżywcze. Razem emaliowana powłoka o właściwościach kwasoodpornych i grube żeliwne ścianki sprawiają, że garnek jest "nie do zdarcia", to inwestycja na długie lata pysznego jedzenia.
Pierwsze użycie kociołka żeliwnego!!
Warto wspomnieć, jak należy zadbać o kociołek żeliwny, aby posłużył nam na długi czas, bo nie jest to takie oczywiste. Przed pierwszym użyciem należy kociołek żeliwny umyć, a następnie rozgrzać na ognisku. Po ostudzeniu kociołka żeliwnego wetrzeć w powierzchnię naczynia olej lub inny tłuszcz. Na co dzień produkt myjemy gorącą wodą, można dodać odrobinę delikatnego detergentu, następnie porządnie osuszamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i natłuszczamy. Naczynia żeliwne powinny być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu. Wszystkie te zalecenia zapobiegną występowaniu rdzy na kociołku.
Czy kociołek żeliwny jest zdrowy?
Kociołki żeliwne wzbogacają dania o żelazo, dlatego szczególnie polecamy kociołki żeliwne osobom z anemią. Dodatkowo żeliwo to naturalny surowiec, przez co jest zdrowy i bezpieczny. Żeliwo wzbogaca smak potraw, przykładowo chyba każdy potwierdzi, że pieczonka na ognisku smakuje zupełnie inaczej niż taka z piekarnika. Należy pamiętać o impregnacji naczynia żeliwnego, aby nie pojawiała się rdza, a co za tym idzie - aby kociołek nie tracił zdrowotnych właściwości.
Skład zestawu
- Kociołek o poj. 15L
- Pokrywka
- Uchwyt z zaciskami
- Odkręcane nóżki
- Instrukcja montażu oraz użytkowania
- Przepis na domowe prażone
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.