+48 669 508 508 pn-pt 8:00-17:00
0
do kasy
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 299,00 zł
suma: 0,00 zł
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od 299,00 zł

Kociołek myśliwski coraz częściej gości na licznych spotkaniach towarzyskich przy ognisku. Wspólne gotowanie posiłków z użyciem tego niesamowitego naczynia może stać się nie lada przygodą. Dzięki zastosowaniu solidnej żeliwnej konstrukcji kociołek myśliwski jest w stanie wytrzymać ogromne temperatury. Postawiony w ogniu lub żarze pozwoli na dokładnie upieczenie wielu potraw.

 

Kociołki myśliwskie produktów w kategorii: 13

Kociołek żeliwny 10L
Producent: Hurtex
Kociołek żeliwny 10L
Cena: 279,00 zł
  • nowość
Kociołek żeliwny 8L
Producent: Hurtex
Kociołek żeliwny 8L
Cena: 229,00 zł
  • nowość

Dlaczego warto mieć kociołek myśliwski?

Żeliwny kociołek myśliwski jest idealnym sposobem na przyrządzenie sycącej biesiady dla wielu osób jednocześnie. Wykorzystywany na biwakach lub w trakcie spotkań towarzyskich w ogrodzie przynosi wiele radości. Duszone w kociołku potrawy mają bardzo specyficzny, niepowtarzalny charakter, a sam proces ich przyrządzania zainteresuje i pochłonie nie tylko dzieci, ale i starszych wyjadaczy. Wspólne spotkania przy ognisku zakończone sytą ucztą z pewnością staną się tradycją. Kociołek myśliwski wykonany jest z żeliwa wysokiej jakości, dzięki czemu jest bardzo wytrzymały na ogromne temperatury. Dożywotnia trwałość tego naczynia daje gwarancję wielu lat użytkowania.

Jak gotować w kociołku myśliwskim?

Kociołki myśliwskie są szczególnie doceniane przez wielbicieli mięsnych potraw, jest bowiem idealny do przyrządzania różnego rodzaju gulaszy, bigosów i dań z dziczyzny. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby za pomocą kociołka ugotować pożywną, gęstą zupę, która z pewnością wypełni wiele głodnych żołądków. Uduszenie warzyw w kociołku myśliwskim, również będzie dobrym pomysłem, dlatego jeśli nie lubisz mięsa, lub jesteś wegetarianinem, wciąż możesz skorzystać z uroku tego niesamowitego naczynia. Kluczem do sukcesu jest dokładne wypełnienie kociołka składnikami i dołożenie odpowiedniej ilości tłuszczu. Po dodaniu wybranych przypraw najlepiej położyć na samą górę liść kapusty, który doda aromatu i  zabezpieczy cenną zawartość. Dokładne zaśrubowanie pokrywki kociołka również jest bardzo ważne. Teraz pozostaje tylko postawić naczynie na ogniu i czekać, aż wszystko dokładnie się przepiecze i będzie gotowe do jedzenia.

Przepis na kociołek myśliwski – jak ugotować prażonki?

Jak już wcześniej wspominaliśmy, jeśli chodzi o różnorodność dostępnych przepisów, ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. W kociołku myśliwskim ugotujemy różnorodne mięsa, wydobywając z nich niebywałe aromaty. Uwarzymy też przepyszne zupy i gulasze, które zachęca do jedzenia nawet największego niejadka. Nic nie stoi na przeszkodzie do ugotowania tu warzyw, tworząc ciekawą alternatywę dla klasycznych dań jarskich. Chyba najbardziej znanym przepisem na jedzenia z kociołka są prażonki. Co dokładnie kryje się za tą dziwnie brzmiącą nazwą? Popularny miszmasz składający się z mięs różnego rodzaju takich jak na przykład boczek i kiełbasa, oraz warzyw, czyli ziemniaków, cebuli i kapust. Nie można także zapominać o dodaniu do naszego dania smalcu, lub innego tłuszczu, który pomoże wszystkiemu pięknie się udusić i zapobiegnie przywieraniu. Wszystko jest doprawiane wedle uznania, kociołek dokładnie zamykamy i stawiamy na ogniu na około 90 minut. W celu otrzymania dodatkowego aromatu i zapobiegnięciu przywierania jedzenia do ścianek kociołka warto wcześniej dokładnie wyłożyć go liśćmi kapusty.

Kociołek myśliwski żeliwny czy emaliowany – który wybrać?

Wybór zależy od naszych preferencji. Obydwa kociołki świetnie przewodzą i utrzymują ciepło. Problem przywierania jedzenia do ścianek kociołka można łatwo zniwelować za pomocą dokładnego wyłożenia liśćmi kapusty. Stosując ten sposób, nie tylko radzimy sobie z przywieraniem, ale także zyskujemy niepowtarzalny smak i aromat. Kupując kociołek żeliwny emaliowany z dodatkową powłoką, w prosty sposób eliminujemy problem przywierania, jednak stosowanie dodatkowej ochrony kapuścianej jest jak najbardziej wskazane i w tym przypadku. Warto także wspomnieć, że bardzo często współczesne kociołki żeliwne, także zawierają specjalną powłokę, która utrudnia przywieranie do ścianek naczynia, więc tak naprawdę jedyną różnicą pomiędzy rodzajami wykończenia jest sposób konserwacji i łatwość czyszczenia. Kociołek emaliowany jest po prostu łatwiej umyć. Emalia ochrania żeliwne wnętrze, zatem naczynie także trudniej rdzewieje. 

Jak przygotować kociołek myśliwski do pierwszego gotowania?

Po zakupie kociołka myśliwskiego należy go dokładnie przygotować do pierwszego użycia. Po pierwsze musimy dokładnie wyczyścić jego wnętrze za pomocą mieszaniny wody i piasku. Pod żadnym pozorem nie powinno się stosować w tym celu żadnych chemikaliów, czy detergentów. Po oczyszczeniu kociołka należy go wypalić przy użyciu około 1 litra oleju. Po samoistnym wystygnięciu olej wylewamy, a w jego miejsce wkładamy obierki ziemniaków, wodę i kostkę smalcu. Dusimy około godziny, studzimy, wyrzucamy. Nigdy nie studzimy kociołka za pomocą zimnej wody, czekamy do wystygnięcia, nie przyspieszamy tego procesu.  Po zakończeniu przygotowań kociołek myśliwski jest już gotowy do przyjęcia pierwszej porcji składników, które będą tworzyły inauguracyjne danie!

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium